Kupovina stana je jedan od najvažnijih događaja, koji sa sobom nosi veliku radost i veliki stres. Opreza nikad dovoljno jer kupovina nekretnine nije lak ni jednostavan posao.

Kupite onu nekretninu koja ima najbolji odnos kvadrata, kvaliteta i cene. Tri najvažnija faktora prilikom formiranja cena nekretnine su lokacija, lokacija i lokacija. Dobro analizirajte šta želite. Da li vam je važna blizina prehrambene radnje, pekare, obdaništa, škole, parka, dobra saobraćajna povezanost ili želite život u mirnijem kraju, na periferiji? Kada izaberete željena područja koja vas zanimaju krenite u potragu stana.

Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora nekretnine:

Ima li odabrana nekretnina terasu, balkon ili lođu? Ako možete da birate, uvek je povoljnije da nekretnija ima mogućnost boravka na otvorenom.

Na koju stranu je orjentisan stan? Idealno bi bilo odabrati stan koji je orjentisan na dve suprotne strane sveta, kako bi se maksimalno iskoristila prirodna osvetljenost i osunčanost stana. Stanove orjentisane isključivo ka severu treba izbegavati jer su slabo ili nikako osunčani, i ne dobijaju dovoljno prirodnog osvetljenja koje je potrebno za zdrav boravak u zatvorenom prostoru.

Pogled je važan. Obratite pažnju na okolinu i na pogled iz stana. Uvek je bolje imati pogled na zelenilo nego na zid susedne zgrade, parking ili industrijski objekat.

Koja je spratnost stana? Nepovoljno je da stan bude suviše nisko što zbog vlage i bezbednosti, tako i zbog nedobijanja dovoljno prirodnog svetla i toplote. Idealno je tražiti stanove od drugog sprata pa na više, ali ne i poslednji sprat. Poslednji sprat (potkrovlje) nosi sa sobom dosta problema. Leti se pregreva, zimi se brzo hladi, mogu da postoje problemi prokišnjavanja,… Da bi se sanirao krov potrebna su značajna sredstva i občno vlasnici drugih stanova u zgradi nisu voljni da učestvuju u ovom poduhvatu.

Funkcionalnost i unutrašnji raspored su važni. Oblik dnevnog boravka, spavaćih soba, njihova veličina, položaj kuhinje u odnosu na ulaz u stan i u odonsu na dnevni boravak i trpezariju, veličina hodnika, mogućnost pregrađivanja ili rušenja postojećih zidova,… Naročitu pažnu obratite na mogućnost prenamene određenih prostorija jer nekada se malom intervencijom može dobiti dosta. Tražite od vlasnika stana projekat na kome se vidi koji su zidovi noseći, a koji mogu da se ruše. Po potrebi potražite pomoć arhitekte pre nego donesete finalnu odluku o kupovini. Ako kupujete stan u novogradnji raspitajte se kod investitora o mogućnosti promene rasporeda i oblika prostorija u toku samog procesa gradnje. Obratite pažnju na površinu prostorija i njihove dimenzije. Često se na tržištu mogu naći stanovi sa velikim brojem soba nastalih neukim naknadnim pregrađivanjem delova stana pa su takve prostorije u većini slučajeva nefunkcionalne, neostevljene i nekad nemaju ni prozore. Takođe treba izbegavati prostorije koje su uske a dugačke zbog njihove nefunkcionalnosti. Jedna dimenzija ne bi trebala da prelazi više od jedan ipo put drugu dimenziju sobe.

Izolacija zgrade i instalacije su često najveća zamka koja vas čeka prilikom kupovine stana. Pre nego što se odlučite na kupovinu, dobro proverite u kakvom su stanju elektro instalacije, instalacije vodovoda i kanalizacije, termo i zvučna izolacija zgrade, prozori, ulazna i sobna vrata, sistem grejanja i hlađenja, kablovska televizija, pločice, parket, plafoni, zidovi, sanitarije, glavni ventili, vertikale poput kanalizacionih i dimnih… Mnogi stari stanovi i kuće imaju monofaznu struju, koja ne može da podnese opterećenje koje prave savremeni kućni aparati, pa je potrebno komlpetno zameniti električne instalacije. Ako niste sigurni da je sve u redu povedite u razgledanje stručno lice koje vam može dati sud o kvalitetu nekretnine. Kod kupovine stana u staroj gradnji najvažnije je što približnije proceniti visinu ulaganja do stanja u kom želite nekretninu. Tražite od investitora, u koliko je novogradnja, da vam pokaže energetski sertifikat. Kvalitetna termo i zvučna izolacija je veoma važna. Loša stolarija (prozori i vrata), neadekvatno izolovani zidovi, neadekvatni sistemi grejanja i hlađenja,… sve su ovo faktori koji utiču na zadržavanje toplote u stanu i mogu loše uticati na konfor stanovanja, kao i na bitno povećane troškove grejanja u zimskom i hlađenja i letnjem periodu.

Starost nekretnine. Raspitajte se o godini gradnje. Kod starijih nekretnina nužno je proveriti kada su izvedene i posljednji put obnavljane instalacije u kuhinji i kupatilima. Taj podatak dobar je argument za smanjenje cene nekretnine jer je renoviranje ovih prostorija i instalacija u njima velik trošak za budućeg vlasnika.

Da li postoje podrumske ostave, dvorišne šupe, tavanske prostorije, zajednička parking mesta? Ako postoje, koji prostor tačno pripada vašem stanu? Ukoliko posedujete auto, mogućnosti za parkiranje je veoma važno pitanje u većini gradova Srbije, koji su “zonirani”. Ovo je porebno da utvrdite pre kupovine stana radi očuvanja dobrih komšijskih odnosa u budućnosti.

Računi! Raspitajte se o visini računa za infostan, visini poreza, kablovskoj, internetu i slično. Tako ćete moći unapred da predvidite mesečne troškove koji su neizbežni.

Na tržištu nekretnina, kao i na svakom drugom, postoje razne zamke u koje možete upasti, zato angažujte stručnjaka. Koji stan ili kuću ćete odabrati, ostaje naravno na vama.

I za kraj, cenkajte se!

Milica Pašić M. Sc. Arch.

http://stansnova.com