Procena vrednosti nekretnine je neophodan korak pre kupovine iste kako bi se proverila njena vrednost. Ako kupujete imovinu uzimanjem kredita od banke onda će obrazac prijave za kredit biti obrađen samo ako podnesete podatke o vrijednosti imovine.

Neki detalji koji su navedeni u Izveštaju o proceni vrednosti nepokretnosti pomažu u analizi i oblučivanju. Ako je to stambena nekretnina onda detalji uključuju specifikaciju lokacije, vrstu zgrade i njegovo sadašnje stanje, strukturu zgrade, pristup vozilima i garažama. Detaljan izveštaj o ovim karakteristikama će pomoći potencijalnom kupcu da donese pravilnu odluku.

Osim gore pomenutih faktora, izvještaj o vrednovanju imovine imaće i podatke o sljedećem:

  • Tržišna vrednost nekretnine – je onaj novčani iznos za koji se predmetna nepokretnost može razmeniti, podrazumevajući slobodno tržište i dobru informisanost svih učesnika u prometu. Onaj ko daje procenu vrednosti mora osim stručnosti i da je nezavisan od uticaja zainteresovanih strana u postupku (kupaca ili prodavaca).
  • Vrednost u upotrebi – Ova vrednost je neto vrednost imovine koju generiše imovina u sadašnjem vlasništvu njenog vlasnika. Proveravajući razliku između vrednosti investicije i sadašnje tržišne vrijednosti, procenitelj nepokretnosti može da da potencijalnom kupcu ključne informacije za donošenje odluka vezanih za kupovinu i  raspolaganje pomenutom nekretninom.
  • Likvidaciona vrednost – Procena vrednpst nekretnine u slučaju hitne prodaje.

Kvalitetna procena nepokretnosti vam omogućava da postanete vlasnik nekretnine koja će u budućnosti imati veliku potražnju.